PAT.DAB, ja na początku też miałam 1 świnkę (także samca), świnka była spokojna, miła, bardzo uczuciowa, dość leniwa jak na młodą świnkę, spodziewałam się, że młody prosiak będzie bardziej ruchliwy i ciekawski.
Timuś (mój starszy prosiek) zmienił swój charakter, kiedy pojawił się świnkowy kolega (Kajtuś). Timuś z cichej, lekko leniwej i niezbyt ciekawskiej świnki zmienił się w śmiałą i przebojową świnkę. Kajtuś (młodsza świnka) natomiast od początku był nieśmiały i taki pozostał do dnia dzisiejszego, choć teraz jak go brat zaczepia, to mu oddaje.
Pytałaś się czy nie będą hałasować, no cóż; na początku faktycznie było nieco głośniej, co jakiś czas słyszało się ciche popiskiwanie, ale bardziej wdawało się we znaki gruchanie Timusia, więc na noc wynosiłam klatkę do kuchni, ale nie trwało to zbyt długo (chyba z 2/3 tyg., tak około). Jak chłopaki całkiem się do siebie przyzwyczaiły, to zaczęli przesypiać całą noc.
Czy warto wziąć 2 psosiaka? Oczywiście, świnki będą szczęśliwsze, zajmą się sobą jak nie będziesz mieć czasu, a co najważniejsze obserwowanie zabawy 2 prosiaków jest czymś niesamowitym, zawsze wymyślą coś fajnego, a ty masz wtedy niezły ubaw.
Więc zachęcam cię gorąco do wzięcia 2 prosiaka, bo to super sprawa!!!
Oo... zapomniałabym, pytałaś czym się kierować przy wyborze, myślę, że najważniejsze to, to by się upewnić, że świnka jest zdrowa, musisz zwrócić uwagę na oczka (czy nie są zaropiałe), łapki (czy nie są pokaleczone, albo zwichnięte, czy świnka nie kuleje), sierść (czy nie ma ubytków, powinna być ładna i lśniąca) i skórę (czy się nie łuszczy, nie ma ran, jakiś pchełek, czy wrzodów). Powodzenia