Świnki nie chcą jeść ziół.

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
Max C

Świnki nie chcą jeść ziół.

Post autor: Max C »

Witam.
Kupiłem dziś zioła dla świnek ,ale nie chcą ich same jeść.Dlaczego jedzą je tylko z mojej ręki :idontknow:
P.S Sorki za błędy jak zrobiłem.

Moje świnki : Nono i Bambosz
Obrazek
lubię

Re: Świnki nie chcą jeść ziół.

Post autor: lubię »

Zioła w sensie gotowej mieszanki suchej czy świeże, doniczkowe? Suchych moje też specjalnie nie jadły, za to świeże owszem. Świnie mają swoje smaki, nie ma co się martwić na zapas - może zwyczajnie im nie smakuje? Gotowe mieszanki są dedykowane świniom, bo mogą je jeść i im służą, ale nigdzie nie jest powiedziane, że będą smakowały ;)
Awatar użytkownika
Inez
Miejscowość: Niedzica
Kontakt:

Post autor: Inez »

A może jeszcze nie jadły? Moje świnki też na początku niespecjalnie jadły ziółka a teraz bardzo chętnie. Po prostu jak każdy nowy smak musiały je polubić. Poza tym prosiaczki jak ludzie mają swoje preferencje. Każda z moich świnek ( a miałam już 4) wybierała z mieszanki co innego. No i nie każde ziółka jadły w tym samym stopniu. Teraz już wiem jakie zioła czy mieszanki ziół kupować - robię z tego miks, wsypuję do płaskiego pudełka (u mnie to metalowa puszka po wedlowskich czekoladkach) i wystawiam jak są na wybiegu. Każda coś tam sobie wywlecze i schrupie. Jak skończą to zamykam i chowam. I znów wyjmuje następnego dnia. Czasami też dorzucam odrobinę do miseczki z karmą. To jeśli chodzi o suche.

Świeże, np, mięta, krwawnik, babka nauczyły się jeść przy okazji trawy.
Obrazek

W pilnych sprawach proszę o pw.
Max C

Post autor: Max C »

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Awatar użytkownika
Inez
Miejscowość: Niedzica
Kontakt:

Post autor: Inez »

Masz piękne świnki. Oby szybko polubiły ziółka - bo zwłaszcza zimą są znakomitym uzupełnieniem diety :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Obrazek

W pilnych sprawach proszę o pw.
Majka745

Post autor: Majka745 »

Piękne świnki. Mój starszy prosiak na początku nie chciał jeść bazylii, zaczął jak zobaczył, że młodszy wcina to ze smakiem. Ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że moje świnki najbardziej lubią bazylię, kolendrę i tymianek, mięta im kompletnie nie smakowała, nawet temu mniej wybrednemu. Pozdro dla świnek :buzki:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”