Suchy pokarm

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
Świniomaniaczka

Re: Suchy pokarm

Post autor: Świniomaniaczka »

Andzia pisze:Czy ktos jeszcze zauważył cos złego u swoich swinek karmionych CN?
czy tylko to pojedynczy przypadek u sosnowej?
Ja mieszam CC z CN i nieczego złego nie zauważyłam, a parę dni temu świniaki miały badanie kupki i nic nie wyszło.
Asia909

Post autor: Asia909 »

Ja zawsze kupuje CN, ale teraz kupiłam 2 kg kapuszkowej więc na razie nie mam problemu z karmą. CN ze względów bezpieczeństwa na razie nie będę kupować. Ostatnio zapach CN się zmienił, zrobił się taki miętowy/ziołowy, ale to akurat nie przeszkadza. Wole dmuchać na zimne.
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Nie podaję im od tego czasu CN, paczke wyrzuciłam, ten zapach jest bardziej chemiczny niż miętowy wg. mnie. Jemy kapuszkową, JR Farm grainless mix oraz care + w przypadku chudzielca. Problemy żołądkowe chudzielca się skończyły, natomiast grubelec ciągle kiepski, czyli to u niej nie od tego raczej, albo przynajmniej nie tylko od tego. Mam nadzieję, że to w ogóle nie ma związku, bo karma do tej pory była u mnie popularna.

Przy okazji reklamuję JRFarm grainless mix i grailness herbs, pachnie jak w zielarni, świnie moje obie to bardzo chętnie jedzą, nawet te sprasowane zielone walce, a dotąd się nie moga przekonać do analogicznych tworów z Bunny Basis.
Awatar użytkownika
effcien
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: effcien »

Chcę coś dodatkowego dla loszek, żeby podtuczyć. Póki co kupiłam Beaphara i jakoś w miarę idzie.
Co lepsze i chętniej jedzone?
VL crispy pellets czy VL crispy muesli?
Skład lepszy ma chyba crispy pellets...
lubię

Post autor: lubię »

U mnie z musli zostawał tylko pellet...
paciorowa

Post autor: paciorowa »

Miałam kiedyś pellets, wet go mi polecił jako twardy i dobrze nadający się dla prosiaków, które nierówno ścierają zęby. Nie do końca mi się spodobał, bo był bardzo mały, ale dość szybko zszedł- tak z półtora tygodnia szybciej niż tyle samo wagowo schodzi CC- więc prosiętom chyba smakował.
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Zajrzałam dziś na stronę hodowli Wolf&Gang pani Spychały z Łodzi, która sprowadza z Czech i karmi swoje świnki musli firmy Spillers - "Spillers Guinea Pig Muesli". Bardzo zachwala to musli jaki smaczne , chętnie jedzone przez świnki i, co nie znaczenia w hodowli, tanie. Czeska cena to 449 Kc za 15 kg, ok. 70 zł. Pani Spychała proponuje sprzedaż tej karmy i zastanawiam się, czy by nie spróbować.
http://hodowlawolfgang.blogspot.com/201 ... godne.html
Assia_B

Post autor: Assia_B »

lubię pisze:U mnie z musli zostawał tylko pellet...
U mnie jest to samo... Chciałam kupić CN na próbę, ale teraz to już sama nie wiem :(
speedy

Post autor: speedy »

kimera pisze:Zajrzałam dziś na stronę hodowli Wolf&Gang pani Spychały z Łodzi, która sprowadza z Czech i karmi swoje świnki musli firmy Spillers - "Spillers Guinea Pig Muesli". Bardzo zachwala to musli jaki smaczne , chętnie jedzone przez świnki i, co nie znaczenia w hodowli, tanie. Czeska cena to 449 Kc za 15 kg, ok. 70 zł. Pani Spychała proponuje sprzedaż tej karmy i zastanawiam się, czy by nie spróbować.
http://hodowlawolfgang.blogspot.com/201 ... godne.html
Patrzyłam na czeskie stronice i jak dla mnie, to ona ma zbyt mało włókna - tylko 12%.
Awatar użytkownika
Monalisa
Miejscowość: Poznań
Kontakt:

Post autor: Monalisa »

A czy nie mógłby kto sie czegoś konkretnie oficjalnie dowiedzieć od tej VL całej w sprawie CN? Bo tak to gdybamy i nie wiadomo plotka czy nie i co? Do końca świata zarzucamy tą karmę? A może jeśli to było to już dawno i nie prawda?Albo w ogóle nieprawda?
I dalej idąc, czemu inne karmy tej firmy miałyby być ok?

Ja co prawda też nic nie zauważyłam złego, chyba ż eto że słabo w ogóle jedzą tą karmę, ale to jest nic bo nie raz tak miały. Tak to brzuchy ok, kupki ok i zapach też jest jak dla mnie ten sam (nigdy mi się nie podobał ale taki sam, żadna mięta ani żadna chemia).

U mnie najchętnie to idzie ziołowo-warzywna Herbal Pets, ale to taka paczka na kilka dni jest zaledwie, bardziej jako dodatek może robić.

Jakbym miała zmieniać to zupełnie nei wiem na co, na Crispy czy co? CC nie lubią ani żadnych pelletowatych.
DS: Śnieżka, Tula i Kokosanka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”