Suchy pokarm

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Natasza
Miejscowość: Opolskie
Kontakt:

Re: Suchy pokarm

Post autor: Natasza »

No to Tolek z Fifakiem mogą podać sobie łapki, procedura zjadania dokładanie taka sama :laugh:
Moje łyse szczęście Filip jest ze mną od 15.01.2014, Kofi jest z nami od 6.06.2014, maluszki od 3.09.14 i Glorcia od 24.12.14
Filip&Kofi&Jagódka&Klementynka&Peppa&Bianka&Glorcia+2psy+2gekony
Usunięto reklamę z podpisu. W sprawie wyjaśnienia proszę o kontakt z administratorem.
kenamysz

Post autor: kenamysz »

Ważny komunikat! Pojawiły się przypadki zgonów wśród gryzoni i królików karmionych mieszanką Versele Laga, serią Nature (w największym stopniu na terenie Francji). Badania wykazały, że karma zawierała aż 15% chemicznych nawozów i pestycydów oraz 20% rtęci. Nie wiadomo jak duży zasięg w sprzedaży mają skażone pakiety, dlatego zaleca się ostrożność i zrezygnowanie z podawania mieszanki. Wyniki badań zostały wysłane do siedziby VL we Francji, po otrzymaniu odpowiedzi zwrotnej zostaną opublikowane kolejne informacje.

Edit:

https://www.facebook.com/gerbilles.francophones?fref=ts

Bieżące informacje przedstawia Gerbilles Francophones, która wykonywała badania i to ona może udzielić najnowszych informacji (dostępnych również na jej FB: https://www.facebook.com/gerbilles.francophones?fref=ts). Ja się nie zajmuję sprawą, nie dotyczy mnie ona bezpośrednio, ponieważ VL nie używam, ale z racji tego, że jest to dość popularna karma, grzecznościowo umieściłam informację. Zacytuję jeszcze naszą wymianę wiadomości, jednak po więcej odsyłam bezpośrednio do autorki :)
Hello, I received the analysis and the result is surprising, they detected 35% of foreign bodies in the usual mixture (15% chemical fertilizer and 20% of mercury). I contacted Versele Laga and I expected the answer. All information is on the Facebook page "Gerbilles Francophones" in the meantime, avoid that food.
Z tego co wiem, Versele Laga nie odpisała jeszcze na zażalenie jakie zostało do nich wysłane. Podane przeze mnie informacje nie miały na celu wzbudzenia paniki, nie wymyśliłam ich, jedynie przekopiowałam z profilu Gerbilles Francophones i to ona jest jego autorką, poszkodowaną, więc wszelkie pytania najlepiej kierować do niej za pośrednictwem FB. W komentarzach podała również numer partii swojego opakowania.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2014, 22:52 przez kenamysz, łącznie zmieniany 1 raz.
Andzia

Post autor: Andzia »

skad ta informacja?
elka_w

Post autor: elka_w »

Jakaś konkurencja V.L ? :think:
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

@kenamysz Podaj koniecznie źródło tej "informacji". Inaczej twój post może być uznany wyłącznie za prymitywne działanie konkurencji.
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
sempreverde

Post autor: sempreverde »

Ja kenamyszę znam z gerbilowego forum i na pewno nie jest żadną konkurencją V-L ;)
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

Źródło, or it didn't.
Podpis usunięty przez administratora.
Katrin86

Post autor: Katrin86 »

przeklejam z SB
tu wcześniej zostało podane http://gerbile.pl/forum/viewtopic.php?t=4518&start=15
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

Kenamysz działa w dobrej wierze, ale jak ze źródłem - nie mamy pewności. To bardzo poważna sprawa!

Jesli ktoś ma znajomości w sklepach i hurtowniach - pytajcie.
Może w ogóle powinniśmy jako Stowarzyszenie zwrócić się do VL?
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Szukałam jakichkolwiek informacji o wycofaniu pokarmów VL w sieci, po polsku, angielsku i francusku. Nie znalazłam niczego. Co więcej, z reguły informacje o wycofaniu jakiejś partii karm mówiły o braku zgodności z normą lub wykryciu skażenia próbek salmonellą. Ale tak gigantyczne skażenie pestycydami i rtęcią? Podejrzewam plotkę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”